torsdag 31 juli 2008

Intervju med ENTER SHIKARI, söndag 6 juli, Roskilde

Rockharders två utsända reportrar - Mats och undertecknad - hade gett upp hoppet när vi till slut blev överrumplade med det samtal från Keith Reynolds, ENTER SHIKARIS manager som utlovats. Totalt oförberedda, med anteckningar kvar i tältet på presscampet, ingen vettig inspelningsutrustning och med en flaska Bollinger i kroppen fick vi dock den utlovade intervjun i sista sekund med Chris Batten, bas och sång samt Liam Clewlow, gitarr och bakgrundssång.

Detta är den sista spelningen de unga brittiska herrarna gör innan det nya albumet spelas in och släpps. ENTER SHIKARI har turnerat oavbrutet sedan slutet av 2006 och tar nu en välbehövlig paus för att spela in uppföljaren till debuten ”Take To The Skies”. Rockharder var nyfiken på hur inspelningen av det nya albumet går.
– Vi har faktiskt inte börjat spela in något material riktigt än. Än så länge har vi bara några demos och så har vi skrivit lite låtar. När vi kommer tillbaka från Roskilde ska vi faktiskt in i studion direkt och spela in en singel, svarar Chris.
– För oss blir det även en chans att testa på hur det kommer att gå med vår nya producent, Andy Gray.
– I början var det lite oreda men allt är i sin ordning nu. Vi har fått en bra vibe.
– Är det samma producent som ni hade på debuten, undrar jag?
– Vi hade faktiskt ingen producent tidigare utan mer av en ingenjör som skötte mixningen, John Mitchell. ”Take To The Skies” var självproducerad till viss del. Vi visste aldrig hur skivan skulle komma att låta.

Debuten blev välbemött av både kritiker och fans. Chris och Liam förklarar:
– I det stora hela tror jag faktiskt vi fick ett bra mottagande. Vi fick aldrig den här uppdelningen mellan de som tyckte vi sög och de som älskade oss utan de flesta verkar ha uppskattat oss. De större tidningarna i Storbritannien verkar ha gjort det i alla fall, haha.
Det kommer dröja en stund in
nan uppföljaren släpps men för de invigda berättar ENTER SHIKARI gärna om musiken. Kommer bandet fortfarande överskrida genrebegränsningarna?
– Vi kommer behålla trance/electronic-delen som är en stor del av bandet. Givetvis kommer hardcore-biten vara kvar men vi försöker pressa oss lite mer denna gång och utmana oss. Vad vi än gör vill vi att det ska låta ännu bättre än tidigare. Därför kommer vi använda oss mer av producenter inom dance/trance.
– Det har ju sagts att er musik är en mix av trance, hardcore men även med en del element från dödsmetal. Hur skulle ni själva beskriva er musik?
– Vi gillar egentligen inte att placera oss själva i ett fack men visst, de två största elementen är hardcore och trance. Det är detta vi fokuserar på i musiken. Nu på nästa skiva blir det nog en blandning av drum & bass och hardcore. Vi kommer alltid behålla den melodiska aspekten i musiken och vara väldigt catchy.

Back in the days
Britterna fick egentligen aldrig något klassiskt genombrott utan förklarar att succén med ENTER SHIKARI kommer från hederligt hårt slit.
Vi turnerade väldigt mycket och spelade i hela Storbritannien utan avbrott. Vi fixade alla spelningar själva och tvekade aldrig på att verkligen ta allt som gick. Vi spelade även på Downloadfestivalen och på Astoria men var fortfarande osignade. Istället startade vi ett eget skivbolag.
- Har Internet haft en stor inverkan på er framgång, frågar Mats?
– Ja, absolut. Som så många andra band har vi ju en MySpace-sida och det har vi haft ända sedan vi bildades. Vi använde den mest som en mailinglista för att marknadsföra våra spelningar. Det var aldrig så att vi använde kanalen proaktivt och lade till så många vänner som möjligt som många band gör nu, svarar Chris självsäkert. Liam tillägger:
Vi har aldrig horat utan alla de vänner vi har på MySpace har vi för att de har kommit till oss, inte tvärtom.
Hur ser ni på musikindustrin nu och att musiken är tillgänglig för nedladdning?
– Musiken kommer alltid att finnas där. Den kommer inte försvinna och vi kommer alltid kunna operera utanför industrin. Chris fortsätter sin redogörelse:
– Jag tror inte att skivbolagen kommer dö ut snart utan bara att de ändras i förhållande till utvecklingen. Vem säger att man måste spela in och marknadsföra sig på det konventionella sättet som det görs nu? Det går ju alltid att hitta alternativa vägar att gå.

Familjeföretaget SHIKARI
Det många kanske inte vet är att ENTER SHIKARI är mer eller mindre ett familjeföretag där killarnas pappor har en stor roll. Hur funkar det i längden med alla roller?
– Vi har en väldigt nära relation med management eftersom det är min pappa, sångarens pappa (Roughton ”Rou” Reynolds, förf. anm.). Fast vi är alla med i processen, från distribution till merchandise.
Vad är för – och nackdelarna med att ha ett familjeföretag, frågar Mats?
– Haha, ja våra farsor får ju verkligen vara med om allt och ibland få veta saker man önskar att de inte skulle ha någon kännedom om. Båda killarna stämmer upp i ett skratt och Chris förklarar vidare:
– Jag har ju inga hemligheter för honom. Han vet allt! När man kommer hem fem på morgonen och är dyngrak kanske det inte är hans stoltaste ögonblick men samtidigt får våra pappor vara med och dela framgången med oss. De har varit med från första början och hjälpt oss mycket.

Studsmattor och röj
Vad kan vi förvänta oss av er spelning ikväll? Kommer ni ta fram studsmattan?
– Nej, den har vi inte ikväll. En fet kille hoppade sönder den! Killarna skrattar och pekar på sin roddare som sitter vid ett bord längre bort i rummet och läser en tidning.
– Men det blir nog rätt spontant och intensivt. Det är alltid svårt att förutspå vad som kommer ske precis innan spelningen men vi kommer garanterat röja järnet. Vi levererar alltid det vi har. Det är vår inställning. Förhoppningsvis kommer det mycket folk. Om inte, så blir det mer utrymme för de som faktiskt vill se oss att röja mer, haha.

Studsmatta eller inte, bandet hade nog med energi att väcka liv i de söndagströtta besökarna under Arenas kupol och genomföra en intensiv spelning från start till slut.

Text & foto: Tomasz Swiesciak, 2008-07-31

Inga kommentarer: