måndag 16 mars 2009

Inför festivalsommaren: BLACK MOUNTAIN; Roskilde Festivalen 2008, Lördag kl 02.00 *****





I den varma Roskildenatten sökte sig det psykedeliska vidundret BLACK MOUNTAINs vrål ut. I acidrock tillsammans med fuzzens hänförande element omslöt Vancuver-bandet sina åskådare under Arenatältet. Dom som istället för att dansa till big beat-legenderna THE CHEMICAL BROTHERS vid scen Orange, valde denna - enligt skivbolaget Jagjaguwar - "maximal-psych outfit".

Fullängdare nummer två, "In The Future", släpptes i början av 2008 och har minst sagt fått fin kritik. På ett graciöst manér vävdes många låtar från detta smått fantastiska album in. Bland dem Wucan som följdes av Queens Will Play och som därmed introducerade allvaret i lördagsnatten.

Bäst gjorde sig Bright Lights som exploderade i fjärde minuten och verkade
lämna publiken häpen och imponerad av sin framfart. En beundran som troligtvis växte med antalet mystiska synthljud från bandets musikaliska säck. Otroligt manipulerande och berusande!

Den ena av de två vokalisterna, Amber Webber, lyfte showen med en ibland skrämmande darrig stämma, alternerade ljuv lovsång från botten av maggropen. Lila spotlights och rökmaskin gav illusion av att Kanadas egna PJ HARVEY stod omringad av ett ondskefullt dis.

Trots flertalet inbromsningar i tempo övertygade kvintetten med målande och tankeväckande ljud. De bevisade att de är att räkna med i framtiden.


Text & foto: Banesa Martinez
Pressbild: Jessica Miller
URL: www.myspace.com/blackmountain




Inga kommentarer: