tisdag 9 oktober 2007

HAYSEED DIXIE Odeon 16:30 Lördag ****


När kvartetten äntrade scenen hade vi lika gärna kunnat befinna oss i ladan där det politiska mötet hålls från filmen ”O Brother, Where Art Thou?”.

Amerikanska HAYSEED DIXIE började som ett AC/DC tributeband i bluegrass tappning i slutet av 2000 då även ovannämnda film släpptes. Och likt filmen gick publiken genast igång av de muntra rytmiska tongångarna från stränginstrumenten.

Klassiker som AEROSMITH's 'Walk this way', MOTÖRHEAD's 'Ace of spades', en än mer romantisk version av AC/DC's 'You shook me' och en vild tolkning av BLACK SABBATH's 'War Pigs', betades av som halm under en skördetröska med glödhet charm och finess.

Mitt oförglömliga festival ögonblick var dock från ”Banjotestet” som användes för att se om syskonskap fanns mellan bandmedlemmarna. Den ena fick bidra med vänster hand på banjons hals och den andra möjliga brodern, med sin högra hand på strängarna. Succen var total och publiken blev vild, något som ökade med de tu spelandes accelererande takt på banjon!

Det passionerade man kan åstadkomma med denna sorts livfulla musik borde kanske helst inte blandas samman med folkkära låtar. Sångerna som varenda shomme sjunger med i och uppskattar gör att det lätt blir platt, urvattnat och skapar frågan ”Sen då?” samt övertygelsen att HAYSEED DIXIE är bättre live än inspelade.

Text: Banesa Martinez
Hemsida:
hayseed-dixie.com

Inga kommentarer: