fredag 5 oktober 2007

Gojira Roskilde Arena Lördag ****



Likt koncentrerad ondska slog Mario Duplantier's och Jean Michel's brutala trumm- och bas kombination över publiken som stod bokstavligen kippandes efter andan när första låten tystnat.

Det progressiva deathmetal bandet GOJIRA, format 1996 av två bröder i Frankrikes Bayonne, drar sig inte för att blanda in thrash- och sludgemetal i sin bombastiska kompott. Dessutom visar sig en miljömedveten inriktning i texterna där främst den globala uppvärmningen stått i centrum på senaste och tredje albumsläppet ”From Mars to Sirius” från 2005.

Sångaren och gitarristen Joe Duplantier's (som nyligen tackat ja till att spela bas i Igor och Max Cavaleras nya band) röst och de böljande melodierna drunkandes något i dubbeltramps-madrasserna. Detta producerade en kraftig domedags atmosfär som kan härledas till deras namn som betyder Godzilla på Japanska och var bandets ursprungliga betäckning. Sången varierade från ren vidare till rå, growl och penetrerande skrik fulla av desperation och agression.

Den utpumpande upplevelsen naglade fast ett fånigt flin på mitt ansikte och på väg från Arena kände jag nästan blodet rinna ur vänstra näsborren.

Text: Banesa Martinez
Hemsida: gojira-music.com
myspace.com/gojira

Inga kommentarer: