onsdag 4 februari 2009

Bandit Rock Awards

Byt ut ”Grammisgalan” och ”popelit” mot Bandit Rock Awards och metalelit och du får ungefär samma vibb av denna rockiga gala som av Popnötternas Klubb För Inbördes Beundran. Kommersiell hårdrock i all ära men någonstans får denna genre sig en törn när svenska folket röstar fram musik som inte är särskilt hård eller kontroversiell.

Är det inte meningen att hårdrock ska vara just detta? Kontroversiell alltså? Provokativ och stå för oliktänkande? När In Flames kammar hem alla de kategorier bandet är nominerade i känns det föga överraskande.

Även om Bandit Rock Awards inte är i paritet med MTV’s musikaliska gala kan jag inte slå bort tanken hur oansenligt det känns att en liten radiostation i lilla obetydliga Sverige ska förära några av världens största artister med priser. Staind verkade inte bry sig nämnvärt och skickade bara upp sångaren Aaron Lewis för ett snabbt ’tack’. Metallica representerades av ett svenskt ombud och Bruce Dickinson värnade om sina svenska fan genom ett litet tacktal på kassett. Att sedan köra en schablonmässig härmning på Britney Spears och Madonnas hångel på scen känns bara taffligt och fel av prisutdelarna.

Uppträdandena från Johnossi, Renegade Five och Dead By April kändes mediokra. Hårdrock och track back går inte ihop och jag tror inte en suck på att det sistnämnda bandet körde de rena sångpartierna live. Deathstars lyckades något bättre.

Dead By April

Nej, kvällens överraskning kom från oväntat håll; nämligen Shinedown. Min inställning till bandet har varit allt annat än ödmjuk. Något man inte kan anklaga bandet för att inte vara. Efter en intressant intervju med bandet och en störtdykning i deras musik får jag ta och revidera mina åsikter. Att ett sådant globalt populärt och alltmer framgångsrikt band fortfarande kan vara anspråkslösa vittnar om stark integritet. Deras framträdande var otroligt tight och den råa energin fick varenda galabesökare att spela luftsolon eller höja ölglaset. Bandit Rock Awards gav killarna sitt första pris någonsin och det var de stolta över.

Shinedown

Allt annat kan man säga om dystergökarna i Staind. När bandet avrundade kvällen hade intresset redan svalnat hos de flesta. Titeln på bandets album ”14 Shades Of Grey” får självt stå för deras uppträdande.

14 trista nyanser av grå dynga.

Rockharder och Karin Från Sonic Syndicate

Text: Tomasz Swiesciak
Foto: Marcus Hammarstedt

Inga kommentarer: