måndag 24 september 2007

Chris Cornell på Globen annexet ****


Jag var ett stort fan av Soundgarden när det begav sig. Nu har bandets forne sångare tagit sig till Stockholm som soloartist. När bandet börjar spelningen med att spela just Soundgarden låtar så kände jag mig ganska kluven. Det är ju trots allt inte dem utan endast en av de forna bandmedlemmarna som har äntrat scenen. De fortsätter med att spela andra låtar som Chris har gjort med Audioslave, Temple of the dog, en del av hans solomaterial samt Michels Jacksons ”Billie Jean”.

Ett tag har jag känslan av att jag ser ett bättre coverband med en av mina favoritsångare. Sedan kommer jag på mig själv att spelningen nog ska ses mer som en hyllning till Chris Cornell och den musik han har varit del av. De två gånger jag fick se Soundgarden gick jag dessutom därifrån besviken. Då var det problem med ljud och lite kraxig sång. På Annexet har han ett välspelande band med sig och han sjunger otroligt bra. Han har publiken med sig och de spelar de låtar jag vill höra. De avslutar spelningen med blytunga ”Slaves and bulldozers” och Led Zeppelins ”Whole lotta love”.

Text: Håkan Berg
Betyg: **** (4 av 5)

måndag 17 september 2007

Way Out West 10-11 aug 2007


Okej, först trodde jag att de ville att jag skulle betala för att få jobba och tänkte strunta i alltihop. Sedan insåg jag att jag gladeligen skriver den här festivalreflektionen - trots att jag fick betala fullpris för att få mitt inbytesarmband - för toalettköernas skull. De jag, tack vare pressarmbandet, SLAPP stå i…

Urinoarer för tjejer torde vara en affärsidé.

Så hur var själva festivalen då? Helt suveränt jättebra, faktiskt! Jag har verkligen trillat dit på stadsfestivaler, men så är jag 34 år också och har gjort min beskärda del av tältande i lera och regn. Själva festivalandet uppskattar jag dock fortfarande och trots att både lera och regn förekom var stämningen på området på topp - och vetskapen om att duschen och sängen inte var långt borta bidrog nog till det.

Ölen fick man snabbt (100% viktigt på festival!) och maten var mestadels KRAV-märkt och fanns i flera vegetariska alternativ. En lagom mängd andra happenings som olika ungdomsorganisationers infotält, skivsignering med Juliette & The Licks och ”cykling uppför stolpe” skapade helhetsintrycket av en Äkta festival. Dock saknade jag Gula Gubben. Han är göteborgare och borde naturligtvis varit där och bjudit på ekivoka sånger som han brukar göra på Äkta festivaler.

Om jag vore nästa års arrangör : Gula Gubben -check!

Artistmässigt höll ljud och framträdanden hög klass. Festivalen bjöd väl inte på mina favoritgenrer överhuvudtaget (inte ett enda metalband i en stad som Göteborg!) men banden som spelade levererade det de skulle. Den absoluta fördelen med att ha festival på ett mindre område är att man hinner se många band, en del till och med samtidigt!
Text: Louise Rickardsson

tisdag 11 september 2007

Strike Anywhere | Roskilde

Nu kan du kika på vår intervju med Thomas från Strike anywhere från roskilde 2007

måndag 10 september 2007

QUEENS OF THE STONE AGE Orange 22:30 Fredag ****


Snabbt, smärtfritt och så snyggt.

QUEENS OF THE STONE AGE rivstartade med `Feel Good Hit Of The Summer' och satte genast en galnare, mer ljusskygg stämning. Det är en utveckling som blivit mer uppenbar allt efter att deras skivsläpp gått från en skitig tung pojkdröm mot ett sorts medvetet vansinne.
De tidigare singlarna 'Little Sister' och 'No One Knows' visade sig vara bra live låtar som självfallet fick publiken att gå igång. Skönsjungande Josh Homme var läckert avslappnad i öppen röd/svart skogshuggar skjorta och tillsammans med sina musikanter höll de en djärv och självsäker framtoning.

Låtkavalkaden täckte stora delar av årets ”Era Vulgaris” som höll för live-forumet genom repetitiva gitarr- och trummslingor där höjdpunkten 'Sick Sick Sick' framfördes lika klibbig och ångestladdad som originalet.

Bäst var hiten 'Go with the flow' och kvällens glada överraskning 'If Only' från 1998's självbetitlade debut.

Text: Banesa Martinez
Foto: Matte fält
Hemsida: qotsa.com
myspace.com/queensofthestoneage

torsdag 6 september 2007

Mustasch Ralf Gyllenhammar talar ut



Metaltown 30 juni 2007

Ralf Gyllenhammar, sångare och gitarrist i MUSTASCH gav mig inte bara svaret på den mytomspunna frågan vad hårdrock är, utan delade även med sig av sin syn på skivbolag, brudar och stereotyper. Detta, bland all festivalyra, en ljummen junikväll under Göta Älvsbron.

Ständigt detta tjat om stråkar i intervjuerna. Ni tar ut svängarna lite på det nya alstret. Varför då?
– Nja, så mycket tjatas det inte. Det är en önskedröm sedan länge helt enkelt. Kolla bara på band som Sabbath och Cooper. De gjorde det också. Vi är ju influerade av den tidens band.

Är det inte rebelliskt att använda syntar eller andra symfoniska inslag i musiken?
– I media är vi hårda och farliga men hårdrocken idag är ju så vanlig och utbredd. Det är snava ramar för musiken. Det är mer rebelliskt att gå emot människors förväntningar.

Har ni några framtida mål att utveckla er ännu mer med t ex samplingar eller symfoniska inslag?
– Det är ju naturligt, man växer hela tiden. En platta per år är vanligt och vi har släppt sex-sju skivor. Ni får vänta, nu dröjer det tre år till nästa… minst!

Jaså? Hur kommer det sig?
– Nu ska vi ut med skivan på marknaden och supporta den ordentligt. Den ska ut i Japan, Tyskland, USA och övriga Europa. Konserter ska spelas och det ska turneras.

Varför valde ni att åka ända till New York för att mixa och mastra plattan?
– Vi mastrade den bara i New York, det är en vanlig missuppfattning. New York är så mycket bättre. Kolla bara på dem, de uppfann showbiz! I New York ligger de 40 år före oss i kunnande. De är inte rädda för något nytt medan man här hemma inte vågar göra något och är för rädd för utveckling.

Hur kommer det sig att ni inte förlängde kontraktet med EMI?
– EMI förstår inte hårdrock. De har ju The Ark, Gessle, Melody Club liggandes hos sig. Folk började gå från bolaget och utan att veta något hade plötsligt tre killar stuckit. Där stod vi helt plötsligt och undrade vad som hände.

Varför valde ni Regain? De är ju mer ett renodlat metalbolag. Vad är det som är så annorlunda?
– Precis, och de förstår sig på oss! Här har man helt fria händer och får göra som man vill. Den stora skillnaden är att de inte undrar om detta verkligen säljer. Det borde egentligen vara tvärtom. Alltför många skivbolagsmänniskor fokuserar på pengar. Månadslönen är viktigare och att de får in sina 30 000 varje månad. Resten spelar ingen roll.

Det känns som om minialbumet ”Parasite” är en peek gentemot EMI och skivbolag rent allmänt?
– Nja, undermedveten kanske men det är inget vi tänkte på då. Nu när du nämner det så kanske det kan tolkas så. Jag vill helst ha låttitlar och sånger som låter tufft.

Grammisnominerade 2002 och 2003 för ”Årets hårdrock”. Kammar Mustasch hem statyetten detta år? Motivera varför ni skulle vinna.
- Vi har den bästa plattan i karriären helt enkelt! Detta är musik direkt från hjärtat. Inga skivbolag har varit inblandade överhuvudtaget. Det är bara vi!

Bilar, bärs och brudar! Känner ni inte att ni placerar er själva i ett fack?
– Absolut! Men det är sådan jag är! Resten skiter jag i. F(a)ck it, haha!

Är det så hårdrock det kan bli? Tänker främst på ”Parasite”-videon.
- Javisst! Vi ville göra en ren bandvideo med vanliga tatuerade tjejer, inga discobrudar. En av tjejerna kom till inspelningen i en Studbaker ’58. Jag blev riktigt impad. Det är sådana tjejer jag vill ha!
Både Scyphozoa och Forever Begins Today låter som taget ur en Bondfilm. Blir det Mustasch som skriver titelspåret till nästa Bondrulle?
– Det hoppas jag verkligen! Det har varit en dröm sedan liten. Jag ser mig själv som en kompositör och att få skriva en Bondlåt är ju den största kvittensen man kan få på det man gjort!


Text: Tomasz Swiesciak
Foto: Erik Widén
Länk: www.mustasch.nu

tisdag 4 september 2007

MUSTASCH - Metaltown, Göteborg 30 juni 2007 ****


En frontman, lika kompetent som William Wallace att leda en hel armé av trosivrare bakom sig, det är Ralf Gyllenhammar. Mustasch anno 2007 handlar inte längre om raggarrock, utan musikaliska kompositioner patenterade för de stora arenorna.

Givetvis är detta inte den hårdaste spelningen Metaltown har att erbjuda, men banne mig om detta inte är kvällens bästa. Som en ståtlig ledare står sextiotalisterna på scen och lindar publiken kring sitt lillfinger. MUSTASCH vet vad de tusentals hårdrockssugna fansen vill ha.

Mycket av kvällens material är hämtat från höjdaren ”Ratsafari” men även äldre låtar som Teenage Pacifier lyckas göra sig hörda bland det nya materialet. Det ska erkännas, jag var smått skeptisk till hur det nya alstret skulle fungera live men stråkar eller inte, Bring Me Everyone kan sin sak. Bäst ikväll är utan tvekan Down In Black, fast vid det här laget är publiken så pass uppvärmda att det hade inte spelat någon roll vad som framfördes. Inte ens det lilla strulet mot slutet av den senaste - och nästan uttjatade - singeln Double Nature lyckas stoppa maskineriet på Rockscenen.

Betyg: **** (4 av 5)
Text: Tomasz Swiesciak 2007-07-02
Foto: Erik Widén