torsdag 26 juni 2008

WHERE THE ACTION IS, 14 juni del 2 *****

THE HELLACOPTERS behöver väl ingen närmare presentation vid det här laget. De har däremot valt att avveckla och denna sommar gör de sina avskedsspelningar. Om du gillar dem så bör du inte missa denna hitkavalkad. Dregen var också med på ett hörn.

När QUEENS OF THE STONE AGE går på börjar det skymma och till och med tuffingen Josh Homme är förstummad över den vackra omgivningen med solnedgång och allt. QOTSA spelar på trots att flera i bandet har influensa. Vid det här laget börjar jag vänja mig med att de spelar utan Mark Lanegan och Nick Olivieri. Bandet leker även lite med arrangemangen av sina låtar. Ett av Sveriges bästa liveband måste vara THE HIVES. Gör de någonsin en dålig spelning? Howlin´ Pelle är som vanligt både fyndig och har ett otroligt utspel på scen. Resten av bandet är verkligen samspelta.

Det sista bandet under denna dag var FOO FIGHTERS. Bandet är laddade på scen och David Grohl är verkligen en cool frontperson. De spelar ofta med glimten i ögat och hinner med både ett gubbrockjam och trumsolo. Framåt halv två på natten var det dags att bege sig hemåt med soluppgång. Svensk sommar kan verkligen vara fantastisk. Jag hoppas verkligen att Where the action is blir en tradition. Det var ett bra arrangemang och med fantastiskt bra band. Den svenska sommaren blev ännu bättre med den.

Betyg: *****
Plats: Stora skuggan, Stockholm 14 juni 2008
T
ext & foto: Håkan Berg, 2008-06-26

tisdag 17 juni 2008

WHERE THE ACTION IS 14 juni del 1 *****


Denna sommar var det helt klart Where the action is som hade fått de bästa banden. Detta trots att det bara var en endagarsfestival! Stora skuggan är ett lummigt och vackert grönområde i närheten av universitetet. Det är verkligen helt perfekt med en något mindre scen och sluttning ner mot den stora scenen. Jag kom till området lagom till JOHNOSSI och dagens första regnskur. Vid entrén fick däremot alla lämna ifrån sig sina paraplyer. Följden blev att många flydde in i öltälten med lätt kaos som följd. JOHNOSSIs konsert var hursomhelst väldigt bra och det var många som struntade i regnet. De har en WHITE STRIPES-liknande sättning i bandet med John på distad akustisk gitarr och sång och Ossi på trummor. De lät ibland som fler än två på scen.

Nästa band var SAHARA HOTNIGHTS som slapp regnet och körde en rätt kaxig spelning. Sedan följde DIRTY PRETTY THINGS. Bandet inkluderar ena frontpersonen från THE LIBERTINES, Carl Barat på gitarr och sång. Själv måste jag erkänna att jag inte riktigt sett storheten med LIBERTINES utan ser både Pete Doheretys BABYSHAMBLES och DIRTY PRETTY THINGS som bättre band. De känns väldigt brittiska i den svenska sommaren. De kör en fokuserad spelning där de även bränner av lite av de nya lite experimentella kommande låtarna.

MANDO DIAO följde och de är verkligen ett bra liveband med bra växelsång och kompletterade med sax och trumpet på scen. Sedan kom kvällens största krock. Sverige-Spanien spelade samtidigt som RIVAL SCHOOLS och DINOSAUR JR. Som den musiknörd jag är så valde jag livemusiken. RIVAL SCHOOLS består bland annat av Walter Schaifels som tidigare sjöng i fantastiska QUICKSAND. RIVAL SCHOOLS lade ner verksamheten för flera år sedan så jag blev väldigt glatt överraskad att se dem på affischerna. De har tydligen ny skiva på gång också. Tyvärr var det en lite stel och jämntjock konsert utan direkta toppar. Kanske bröt covern på SMITHS ”How soon is now” av lite.

När det var DINOSAUR JRs tur att spela var regnet där igen. Här var det väldigt stelt mellan medlemmarna på scen och med minimal publikkontakt men likväl en väldigt bra spelning. De spelar låtar från hela sin karriär och J Mascis är verkligen en otroligt bra gitarrist. Lite kul var det att se då axelbanden gick sönder samtidigt för J på gitarr och Lou Barlow på bas. De nästan halvsatt och spelade. De avslutade spelningen med THE CURES ”Just like heaven”. Så här långt var det definitivt inget fel på stämningen och förväntningar infriades gång på gång.

Fortsättning följer...

Betyg: *****
Text: Håkan Berg
Plats: Stora skuggan, Stockholm 14 juni 2008


tisdag 10 juni 2008

SEDATED ANGEL– Kolding, Danmark, 10 maj ***


SEDATED ANGEL hade fått ihop en stadig skara hängivna fans som säkert har deras albumdebut från april liggandes vid stereon. Med iver och dedikation ägnade sig de flesta åt medsjungande till bitarna med tydliga hookar. Rivigt och fuzzigt till tusen. Dessutom förstärkte Kolding kvartetten kalaset med en psykedelisk projektor show som satte pricken över I:et!


I ett jävlarannamma presenterade förbandet sin punkaktiga fuzz, eller som de själva gärna för fram; Drug ’n’ roll. I slutet på giget dök ännu en musiker fram. Hans uppkopplade akustiska gitarr kompletterade de andra och fick det att stänka lite SEPULTURA ”Roots”-vibes. Det något brusiga resultatet och odiciplinerade sången dämpade däremot upplevelsen.

Efter att publiken skrikigt sitt ”EKSTRA NUMMER!” några gånger trappande de självsäkra danskarna upp till ett klimax i återupprepande riff och avslutade med flaggan i topp.

Text: Banesa Martinez
Hemsida:
www.sedatedangel.com & www.myspace.com/sedatedangel
Line-up: Christian Christensen (sång, gitarr) Daniel Kristensen (sång, gitarr) Tommy Iversen (sång, bas) och Tommy Skouboe (trummor)

måndag 2 juni 2008

ORANGE GOBLIN - Godset, Danmark, 10 maj ****


Repetoaren bestod av bidrag från hela diskografin men kvällen inleddes med 'The Ballad Of Solomon Eagle' från senaste alstret "Healing Through Fire". Och den EVIL DEAD-beprydda kolossen till frontman skakade manen.

De närvarande musikerna var på gott humör och gav oss 16 låtar att vältras i. Sedan ORANGE GOBLIN placerade sig på metalkartan under 90-talets mitt har det passerat sex album. Den musikaliska behållningen sträcker sig raklånglång i doom-, stoner-, psykadelisk- och heavy metal. Mer eller mindre beroende på vilket album som är i fokus. Målande texter om resor till mystiska dimensioner, pesten, skräckinjagande ting och olika sorters berusning.

Efter ett:
- I wanna see you suckers go crazy! drog den gamla godingen ’Aquatic Fanatic’ från debuten igång. Den följdes av ’Cities of Frost’ där Joe Hoare fick glänsa med flinka fingrar och hans skönhet till gitarr.
- Come forward, let’s make this an intimite show - this song is about when you've had to many drugs, och så bjöd skräckfilm fantasterna på schyssta blues och psykadeliska utsvävningar i 'Getting high on the bad times’.



Det var speciellt häftigt att få äss från albumet "Time Travelling Blues" och äntligen bevittna britterna live. Dessvärre var det tokigt lite publik för ett sånt stort band och det hade obestridligt blivit en annan magnitud på framförandet om fler fans dykt upp. Den väl utförda showen var givetvis en vacker och intim engångsföreteelse. Något kvartetten lätt brädar till nästa gång. Bara de ser till att ta sig till Sverige oftare.


Setlist:
1 'The Ballad Of Solomon Eagle' (2007)
2 -
3 'Aquatic Fanatic' (1997)
4 'Cities of frost' (2007)
5 'Getting high on the bad times' (2002)
6 'It’s a lonely ride' (2000)
7 'Your world will hate this' (2002)
8 'Hot Knives and Open Sores' (2007)
9 'Round up the horses' (2004)
10 'Some you win, some you loose' (2004)
11 'They Come Back' (2007)
12 'Blue Snow' (1999)
--- Extra nummer:
13 'Born With Big Hands' (2002)
14 'The Man who Invented Time' (1999)
15 MOTÖRHEADs - 'No Class'
16 'Scorpionica' (2000)

Betyg: ****
Text & foto: Banesa Martinez
Line-up: Ben Ward (sång), Joe Hoare (gitarr), Martyn Millard (bas) & Chris Turner (trummor).